Doneer
Ja, ik steun het Aids Fonds met:
/ /
Ontwikkelen nieuwe medicijnen: een lang traject.

Ben Berkhout onderzoekt het hiv-virus

BEKIJK
Het verhaal van Ben Berkhout
>

Hiv-remmers.

Martijn van de GriendtEen hiv-remmer is een middel dat de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam tegengaat en verspreiding indamt. Hiv vermenigvuldigt zich in het lichaam in meerdere stappen, die zich steeds weer herhalen. De hiv-remmers slagen erin om diverse stappen te blokkeren zodat hiv zich niet meer kan vermenigvuldigen. Er zijn ruim 20 hiv-remmers die je qua 'aanvalstechniek' kunt onderverdelen in vijf groepen.

Lees meer over de diverse stappen waarin hiv zich vermenigvuldigt in het lichaam.

Bekijk een overzicht van de diverse hiv-remmers en gebruikte combinaties.

 

Vervolgonderzoek.

Terug naar boven

Het onderzoek naar hiv-remmers gaat voort. Zowel naar nieuwe hiv-remmers als de effectiviteit van diverse combinaties. De behandelmogelijkheden en de kwaliteit van behandeling zullen alleen maar toenemen.

Doel van hiv-behandeling.

Terug naar boven

Het doel van de behandeling met hiv-remmers is hiv zodanig te onderdrukken dat het niet langer te detecteren is. Als hiv 'ondetecteerbaar' is, houdt dit in dat hiv nog wel in het lichaam aanwezig is maar in zo'n kleine hoeveelheid dat je het niet meer kunt meten in het bloed. Je hebt het dan over een 'viral load' van minder dan 50 virusdeeltjes per milliliter bloed. Dat is erg laag. Je spreekt al van een lage viral load bij 10.000 deeltjes. Een hoge viral load waarde is 100.000 deeltjes.

De voordelen van een lage viral load zijn:

  • > een laag risico op ziekte door hiv;
  • > een laag risico op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten;
  • > een kleinere kans op hiv-overdracht.