Doneer
Ja, ik steun het Aids Fonds met:
/ /
Ontwikkelen nieuwe medicijnen: een lang traject.

Ben Berkhout onderzoekt het hiv-virus

BEKIJK
Het verhaal van Ben Berkhout
>

Hiv-remmers.

Martijn van de GriendtEen hiv-remmer is een middel dat de toename van hiv in het lichaam tegen gaat en indamt. Hiv vermenigvuldigt zich in het lichaam in meerdere stappen, die zich steeds weer herhalen. De hiv-remmers slagen erin om diverse stappen te blokkeren zodat hiv zich niet meer kan vermenigvuldigen. Er zijn ruim 20 hiv-remmers die je qua 'aanvalstechniek' kunt onderverdelen in vijf groepen.

Lees meer over de diverse stappen waarin hiv zich vermenigvuldigt in het lichaam.

Bekijk een overzicht ven de diverse hiv-remmers en gebruikte combinaties.

 

Vervolgonderzoek.

Terug naar boven

Het onderzoek naar hiv-remmers gaat voort. Zowel naar nieuwe hiv-remmers als de effectiviteit van diverse combinaties. De behandelmogelijkheden en de kwaliteit van behandeling zullen alleen maar toenemen.

Kijk hier voor een overzicht van de remmers die in onderzoek zijn.

Doel van hiv-behandeling.

Terug naar boven

Het doel van de behandeling met hiv-remmers is om het hiv-virus zodanig te onderdrukken dat het ondetecteerbaar is. Dit betekent dat hiv nog wel in je lichaam zit maar dat het in zo'n kleine hoeveelheid is dat het niet meer meetbaar is. Je hebt het dan over een 'viral load' waarde die onder de 50 virusdeeltjes per milliliter ligt. Dat is erg laag. Je spreekt al van een lage viral load waarde bij 10.000. Een hoge viral load waarde is 100.000.

De voordelen van een lage viral load zijn:

  • > een laag risico op ziekte door hiv;
  • > een laag risico op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten;
  • > een kleinere kans op hiv-overdracht.