Doneer
Ja, ik steun het Aids Fonds met:
/ /
Ontwikkelen nieuwe medicijnen: een lang traject.

Ben Berkhout onderzoekt het hiv-virus

BEKIJK
Het verhaal van Ben Berkhout
>

Testen op hiv.

Naar schatting leven er in Nederland 22.100 mensen met hiv. Daarvan weet 12 % niet dat hij of zij hiv heeft.

 

Laat je testen.

Fotografie: Jerry van der WeertDe enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv hebt, is het laten uitvoeren van een hiv-test. Dat kan bij je huisarts of bij de soa poli van de GGD. De hiv-test zelf is niet zo duur, meestal een of twee tientjes, maar of die vergoed wordt verschilt per verzekeraar. Meestal valt een soa/hiv-test onder de basisverzekering. Houd dan wel rekening met je standaard eigen risico. Om zeker te zijn van de kosten neem je dus contact op met je zorgverzekeraar.

Bepaalde risicogroepen kunnen zich gratis en anoniem laten testen bij de GGD: bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit landen waar hiv veel voorkomt. Een gratis soa- of hiv-test bij de GGD is er ook voor jongeren tot 25 jaar.

Wel of geen hiv?

Wel hiv?
Veel mensen vinden het spannend om een hiv-test te doen. Dat is begrijpelijk vanwege de ernst van hiv. Maar hoe eerder je het weet, hoe beter. Want als je hiv-positief bent, kan de arts op tijd de behandeling met hiv-remmers starten. Het is beter voor je gezondheid om te starten voordat hiv veel schade kan aanrichten aan je afweer. De behandeling met hiv-remmers wordt vergoed door de ziektekostenverzekering.

Geen hiv!
Het is belangrijk om te beseffen dat de hiv-test in veruit de meeste gevallen uitwijst dat iemand geen hiv heeft.