Manifest: Stop de wachtlijsten voor hiv-preventiepil PrEP

Het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP in Nederland loopt vast. Sinds 2019 is de pil binnen een proefproject bij de GGD’en maar mondjesmaat beschikbaar. We overhandigden vandaag een manifest aan leden van de Tweede Kamer Commissie Volksgezondheid, met de oproep om met spoed PrEP ruimhartig beschikbaar te stellen. 

7 juni 2022

Maximaal 8500 mensen die risico lopen op hiv kunnen via de GGD-pilot PrEP krijgen. Maar de vraag is vele malen groter, er staan inmiddels bijna 2000 mensen op de wachtlijsten. 

 

Debat

Aidsfonds-Soa Aids Nederland, COC, Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren, Hiv Vereniging, PrEPnu en seksHag roepen minister Kuipers op om met spoed PrEP ruimhartig beschikbaar te stellen. De Tweede Kamer Commissie Volksgezondheid, die het manifest ontving, gaat hierover deze week nog in debat gaat met de minister.

 

Gemiste kans

“Het is schrijnend dat mensen die zich willen beschermen tegen hiv op een wachtlijst terechtkomen en dan vervolgens toch nog hiv oplopen," zei Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen vandaag. "Maar minister Kuipers weigert om maatregelen te nemen om de toegankelijkheid van de hiv-preventiepil te verbeteren. Dat vinden wij onbegrijpelijk. PrEP is een effectief, veilig en kostenbesparend preventiemiddel, onmisbaar om het hiv-virus er definitief onder te krijgen. Daarom zeggen we tegen de minister: grijp nu je kans en maak een einde aan de hiv-epidemie in Nederland. Niets doen is echt een gemiste kans!”

De tekst van het manifest volgt onder de foto - foto's: ANP

Op 21 maart jl. heeft minister Kuipers de jaarrapportage van het RIVM over de verstrekking van de hiv-preventiepil PrEP met een begeleidende brief naar de Kamer gestuurd. De jaarrapportage laat duidelijk zien dat de capaciteit in de pilot met 8500 plaatsen bij de GGD’en onvoldoende is. Inmiddels staan er meer dan 1750 mensen op de wachtlijsten. Maar dit brengt de minister niet tot concrete stappen of voorstellen die de toegang tot PrEP daadwerkelijk verbeteren.


Door de toegang tot PrEP niet te verbeteren blijft een bewezen effectief, veilig, kosteneffectief en zelfs kostenbesparend middel ter preventie van hiv onderbenut. Een gemiste kans.


De hiv-epidemie duurt inmiddels 40 jaar. Een vaccin is helaas nog niet beschikbaar maar sinds enkele jaren beschikken we gelukkig wel over een zeer effectief preventiemiddel: PrEP. In Nederland is dit middel maar mondjesmaat beschikbaar: via de PrEP-pilot bij de GGD’en met 8500 plaatsen en via een zeer beperkt aantal huisartsen die bereid zijn om PrEP voor te schrijven. De behoefte aan PrEP is echter veel groter. De groeiende wachtlijsten bij de GGD’en zijn daar een illustratie van.
Het alternatief – PrEP via de huisarts – is in de praktijk vaak niet beschikbaar omdat de LHV stelt dat PrEP-zorg niet thuis hoort bij de huisarts. PrEP is in Nederland de facto voor veel mensen niet toegankelijk.


Dit staat in schril contrast met de aanpak van die andere pandemie, de corona-pandemie. Die hebben we mede onder controle gekregen door de ruimhartige inzet van vaccins. Hiermee hebben we iedereen die dat wilde de gelegenheidgegeven zich zo goed mogelijk te beschermen tegen ernstige ziekte en overlijden. Stelt u zich eens voor dat het coronavaccin slechts beperkt beschikbaar was gesteld en mensen voor een gesloten deur waren gekomen als het maximaal aantal vaccinaties bereikt was. Niemand zou dit acceptabel hebben gevonden. Toch is dat precies wat nu gebeurt met PrEP.
Meer aandacht voor preventie en beheersen van zorgkosten zijn belangrijke beleidsdoelen. De verstrekking van PrEP past daar naadloos in. Als we PrEP ruimhartig toegankelijk maken, voorkomen we ziekte, zorgkosten en brengen we het doel van nul nieuwe hiv-infecties dichterbij. PrEP is één van de onmisbare middelen om het hiv-virus er definitief onder te krijgen.
Maar Nederland loopt helaas fors achter in Europa. In tal van Europese landen is PrEP (vrijwel) gratis en ruim toegankelijk, zoals in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk.

We vragen u daarom om er bij de minister op aan te dringen om:

  • Mensen die hun eigen gezondheid en die van anderen willen beschermen tegen hiv, een ernstige virus-infectie, toegang te geven tot PrEP en te zorgen dat de wachtlijsten verdwijnen;
  • Toekomstige zorgkosten te voorkomen door PrEP beter beschikbaar te maken, want PrEP is een zeer effectieve en kostenbesparende preventiemethode;
  • PrEP ruimhartig beschikbaar te maken zodat Nederland het eerste land met 0 nieuwe hiv-infecties wordt; dit doel is binnen bereik, maar goede toegang tot PrEP is hiervoor onmisbaar.


Laten we de kans grijpen om deze epidemie, de hiv-epidemie, na 40 jaar eindelijk een halt toe te roepen. We hebben de middelen. PrEP is één van die onmisbare middelen.

 

Aidsfonds-Soa Aids Nederland

COC

Hiv Vereniging

Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren

PrEPnu

seksHAG

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie